Denizi olmamasına karşın baraj, gölet ve akarsu kenarlarında kurulan alabalık tesisleriyle Gümüşhane, son yıllarda “Alabalık Vadisi” olarak anılmaya başladı. Özellikle Torul ilçesine bağlı Musalla-Gülaçar Vadisi, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası hâline geldi.
Temiz, buz gibi sulara sahip onlarca dere yatağına ev sahipliği yapan kentte, doğal alabalıkların kendine has lezzeti bölgeye ayrı bir ün kazandırıyor. Yaz mevsimiyle birlikte alabalık tesislerinde yoğunluk yaşanırken, işletme sahipleri ziyaretçilere en iyi hizmeti sunmak için yoğun çaba harcıyor.
Her vadide bir alabalık tesisi
Gümüşhane Merkez, Torul, Kürtün ve Şiran ilçelerinde kurulu alabalık tesisleri, son yıllarda çağın gereklerine uygun biçimde yenilenerek bölge turizmine katkı sunuyor.
Doğayla iç içe bir ortamda alabalık yiyip huzurlu bir gün geçirmek isteyenler, yüzlerce kilometre uzaktan gelerek Gümüşhane’nin vadilerini dolduruyor.
Uzmanlar, Gümüşhane’deki derelerin suyunun doğal, temiz ve çamur tadı içermemesi nedeniyle burada yetişen alabalıkların Türkiye’nin birçok yerindekine göre çok daha lezzetli olduğunu belirtiyor.
Bugün Gümüşhane genelinde 15 ayrı alabalık tesisinde yılda yaklaşık 227 ton alabalık üretiliyor. Bu tesisler, hem kültürel hem de ekoturizm açısından kentin öne çıkan değerleri arasında yer alıyor.
Musalla-Gülaçar Vadisi: Alabalık Vadisi
Gümüşhane’nin “Alabalık Vadisi” olarak adlandırılan Musalla-Gülaçar Vadisi, İkisu-Şiran karayolu üzerindeki Kalecik köyü sınırlarında yer alıyor.
Artabel Deresi kenarına kurulan tesislerde doğal kaynak sularında yetiştirilen alabalıklar, adeta doğal ortamda büyümüş kadar sağlıklı ve lezzetli olarak değerlendiriliyor.
Dede mirasını sürdüren genç mühendis
Torul ilçesinde dedesinin 32 yıl önce kurduğu alabalık çiftliğini işleten su ürünleri mühendisi Hüseyin Taşkın, dede mesleğini sürdürmenin gururunu yaşıyor.
Dedesi Mustafa Taşkın’ın 1990 yılında Almanya’dan dönüş yaparak kurduğu çiftliği devralan Hüseyin Taşkın, su ürünleri mühendisliği eğitimini de bu mesleği sürdürebilmek için aldığını söyledi.
Musalla-Gülaçar Vadisi’nde yer alan ve yıllık 89 ton alabalık üretimi yapılan Taşkınlar Alabalık Çiftliği, hem yavru üretimi hem de porsiyon satışını gerçekleştiriyor.
“Alabalık bol tereyağında, kısık ateşte pişmeli”
Alabalığın en iyi nasıl pişirileceğini anlatan Taşkın, “Alabalık yavaş yavaş kültürümüze yerleşen bir ürün oldu. Yaz aylarının başlamasıyla işlerimiz artmaya başladı. Tatilcilerimizin gelmesiyle birlikte tesislerimiz dolup taşıyor.
Alabalık bol tereyağında, kısık ateşte pişirilirse gerçek lezzetini verir” dedi.
Gümüşhane’nin soğuk suları turizme can veriyor
Doğal kaynak suları, temiz havası ve yöresel lezzetleriyle Gümüşhane, sadece alabalık üretimiyle değil, ekoturizm potansiyeliyle de ön plana çıkıyor.
Bölgedeki alabalık tesisleri, hem istihdama hem de yerel ekonomiye önemli katkılar sunarken, Gümüşhane’yi “Karadeniz’in gizli su cenneti” hâline getiriyor.
