1. Haberler
  2. Bölgesel Gündem
  3. Bayburt’ta Bal Hasadı Başladı, Ancak İklim Değişikliği Rekolteyi Düşürüyor

Bayburt’ta Bal Hasadı Başladı, Ancak İklim Değişikliği Rekolteyi Düşürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Bayburt’ta yüksek rakımlı yaylalarda organik yöntemlerle üretilen bal, hasat edilmeye başlandı.

Zirai ilaçlamaya maruz kalmamış doğal meralarda gezinen arılar, çeşit çeşit çiçeklerden topladıkları nektarlarla eşsiz lezzette bal üretiyor. Bayburt balı, hem damak tadına hitap eden lezzeti hem de sağlık açısından sunduğu faydalarla öne çıkıyor.

Arıcılar, yıl boyunca bin bir emekle ürettikleri balın sağım işlemlerine, Ağustos ayında başlayıp Eylül’de sonlandırıyor. Bayburt’ta da, aşırı sıcaklık ve mevsim değişiklerinden dolayı son 3 yılda rekolte kovan başına 12 kilogramdan 5 kilograma kadar düştü. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bal üretimini olumsuz etkilediğini belirten arıcı Şakir Seven, iklim değişikliği ve yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle rekoltede yüzde 100’den fazla bir düşüş beklendiğini kaydetti.

Son 3 yılda bal üretim rekoltesindeki düşüş sebebinin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Seven, “Son 3 yılda çok ciddi manada rekolte düştüğü söz konusu. 2025 yılı içerisindeki hasatta kovan başına 5 kilogramda kalacağını öngörüyoruz. Kovan başı ortalama 12 kilogram bal elde edilirken artı ve eksi olarak tanımladığımızda bu yıl rekolte yüzde yüz düşüş olduğu söz konusu” dedi.

Aşırı sıcaklıkların rekoltede belirleyici rol aldığına dikkat çeken Seven, “Bizler maalesef 3 yıldır küresel ısınmanın en büyük sıkıntısını sektör olarak yaşamaktayız. Çünkü bu sektör doğa ile temaslı bir sektör. Doğanın yüzde 75 katkısı bulunmaktadır. Arıcının, üreticinin, yetiştiricinin bu sektöre katkısı ise yüzde 25’tir. Özellikle bu sene üretimdeki en önemli düşüş sebeplerinden bir tanesi çok ani gelişen çok yüksek sıcaklıklar oldu. Bu bizim sektörü de olumsuz etkiledi. Bizim sektörde aşırı sıcaklıklar, gece ile gündüz arasında aşırı derecede makasın açılması maalesef üretime de olumsuz olarak yansımaktadır” diye konuştu. – BAYBURT

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bayburt’ta Bal Hasadı Başladı, Ancak İklim Değişikliği Rekolteyi Düşürüyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gümüşkent Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edebilirsiniz!